Припрема и реализација Европске ноћи истраживача

Европска ноћ истраживача је међународни догађај који се реализује у многим европским земљама (задњег викенда у септембру – петак и субота). Под покровитељством је Европске уније, а у оквиру програма „Хоризонт 2020“. Циљ манифестације је да се деци и омладини представи и приближи наука на занимљив и разумљив начин.

У Србији се Европска ноћ истраживача одржава десети пут, а у Ћуприји четврти. Медицинска школа као партнер учествује последње три године (2015, 2018, 2019).

Ове године секција Црвеног крста и тим за каријерно вођење и саветовање су имали вишеструко учешће у садржајима који су се реализовали у два дана, у Моравски парку (27.09)  и у Хали спортова „Ада“ (28.09).

Чланови секције и тима су 27.09. активно учествовали у спровођењу безбедоностних мера у циљу спречавања евентуалних незгода. У Хали спортова је 28.09 одржана радионица „Превентива у спорту“, а у њој је учествовало око 50 учесника-полазника, узраста од 7-12 година. Сви учесници су чланови неког клуба у Ћуприји.

Радионица се састојала из вежби дисања и загревања, демонстрације спортске масаже и санирања најчешћих спортских повреда код деце, као и мерења виталних параметара (Та, pо, SO2) уз параћење промена пре и након тренинга. Радионица је одржана у склопу научно-спортских игара које су организовне у оквиру Ноћи истраживача од стане НОУ тима, спортског савеза Ћуприје и Медицинске школе.

Припрема наведених активности је трајала 6 часова, а реализација 7 часова (27.09 у периоду од 18.00-23.00, и 28.09 у периоду од 11.00-13.00). Организатори активности Медицинске школе су Марија Петровић, Гордана Тадић-Приморац, Рајко Минић, Катарина Николић, Драгана Стојановић и Невена Гајић.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider