Međunarodni dan medicinskih sestara

Danas (12.5) je Međunarodni dan medicinskih sestara. Obeležava se u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije, a čini se da ta borba i dalje traje.U Srbiji licencu ima oko 65.000 sestara, dok oko 5.500 ne može da nađe posao, a procenjuje se da godišnje iz zemlje ode oko 800 medicinskih sestara i tehničara.  Dok u zemljama Evropske unije na 100.000 stanovnika radi najmanje 750 sestara, u Srbiji na isto toliko pacijenata radi manje od 500.

Učenici naše škole znaju koliko je ovaj posao važan i human. Oni predano i vredno uče, i u našoj školi uporedo sa sticanjem profesionalnog znanja, oni razvijaju i svoje ljudske kvalitete, plemenitost, požrtvovanost, upornost. To se najbolje vidi kroz radove naših učenika, napravljenih specijalno za Dan medicinskih sestara. Slike je naslikala učenica Milica Ilić, a tekst je napisala učenica Slađana Glišić.

Tekst učenice Slađane Glišić

Heroji su oni koji mame osmehe na tuđim licima. Kada se naš narod smeje i mi se smejemo, kada naš narod plače i mi plačemo, kada je srećan i mi smo. To možemo samo mi , heroji prošlog, današnjeg i budućeg doba – medicinske sestre –tehničari. Taj vredni biser, ljudski život, je jako krh. Njegov odsjaj izaziva buru emocija u nama – sreću, zadovoljstvo, empatiju, blagostanje. Bez obzira na veru, nacionalnost, rasu, svako je čovek i zaslužuje najbolju moguću pomoć. Samo ako smo kao kolege složni i poštujemo jedni druge uspevamo u jednom jedinom cilju, a to je spasiti ljudske živote. Ko ima ljubav prema svom pozivu izdržaće nepogode – poplave, požare, ratove i zarazne bolesti ko što je Nadešda Petrović izgubila svoj život u borbi za hiljade i hiljade života protiv tifusa. Heroji današnjice su oni koji vode borbu sa ovim opakim virusom i ulažu svoje neispavane noći, dane provedene sa porodicom u opstanak naše nacije. Danas se širom sveta obležava Dan medicinskih sestara-tehničara u spomen na datum rođenja Florens Najtingel koja je učinila mnogo za razvoj nege bolesnika.

Slike učenice Milice Ilić