Међународни дан медицинских сестара

Данас (12.5) је Међународни дан медицинских сестара. Обележава се у знак сећања на дан када је рођена Флоренс Најтингел, болничарка и зачетница модерног сестринства и професионалног образовања медицинских сестара. Целог живота борила се за унапређење професије, а чини се да та борба и даље траје.У Србији лиценцу има око 65.000 сестара, док око 5.500 не може да нађе посао, а процењује се да годишње из земље оде око 800 медицинских сестара и техничара.  Док у земљама Европске уније на 100.000 становника ради најмање 750 сестара, у Србији на исто толико пацијената ради мање од 500.

Ученици наше школе знају колико је овај посао важан и хуман. Они предано и вредно уче, и у нашој школи упоредо са стицањем професионалног знања, они развијају и своје људске квалитете, племенитост, пожртвованост, упорност. То се најбоље види кроз радове наших ученика, направљених специјално за Дан медицинских сестара. Слике је насликала ученица Милица Илић, а текст је написала ученица Слађана Глишић.

Текст ученице Слађане Глишић

Хероји су они који маме осмехе на туђим лицима. Када се наш народ смеје и ми се смејемо, када наш народ плаче и ми плачемо, када је срећан и ми смо. То можемо само ми , хероји прошлог, данашњег и будућег доба – медицинске сестре –техничари. Тај вредни бисер, људски живот, је јако крх. Његов одсјај изазива буру емоција у нама – срећу, задовољство, емпатију, благостање. Без обзира на веру, националност, расу, свако је човек и заслужује најбољу могућу помоћ. Само ако смо као колеге сложни и поштујемо једни друге успевамо у једном једином циљу, а то је спасити људске животе. Ко има љубав према свом позиву издржаће непогоде – поплаве, пожаре, ратове и заразне болести ко што је Надешда Петровић изгубила свој живот у борби за хиљаде и хиљаде живота против тифуса. Хероји данашњице су они који воде борбу са овим опаким вирусом и улажу своје неиспаване ноћи, дане проведене са породицом у опстанак наше нације. Данас се широм света облежава Дан медицинских сестара-техничара у спомен на датум рођења Флоренс Најтингел која је учинила много за развој неге болесника.

Слике ученице Милице Илић